Op de rand van Nuland en Vinkel hebben wij, Stan en Marieke Dollevoet, ons aspergebedrijf. Onze zoon Sam zit voortaan ook in het bedrijf en werkt volle bak mee. Asperges telen is een specialistisch vak waar we eigenlijk toevallig ingerold zijn. De directeur van de MAS (Middelbare Agrarische School) heeft ons in feite op het idee gebracht. Hij bracht ons in 1991 en bezoek met de vraag of wij niet wilden emigreren. Hij dacht dat dat wel bij ons paste maar wij hadden daar helemaal geen oren naar. In datzelfde gesprek kwam hij met het idee om asperges te gaan telen. Hij vond onze locatie prima, met genoeg zandgrond aan huis, een plek met volop kansen!

Omdat we de koeien en alle rompslomp eromheen met alle regeltjes aardig beu waren leek ons dit best een aardig plan. We hadden echter geen idee hoe we te werk moesten gaan en hadden eigenlijk nog nooit een asperge van dichtbij gezien.

We hebben ons door diverse experts goed voor laten lichten. De allereerste les was de wijze raad om alleen voor kwaliteit te gaan. Samen met vader Stef en moeder Mien, de ouders van Stan, zijn we toen aan de slag gegaan. In het begin met 1 hectare, wat is uitgegroeid tot 3 hectare land met asperges.

Het weer speelt een hele grote rol in de teelt van asperges, zowel op de hoeveelheid asperges als op de uiteindelijke prijs. Het seizoen duurt maar zo’n 12 weken, van half april tot “Sint Jan”, op 24 juni. Daarna moet de aspergeplant tot rust komen en zich voorbereiden op een volgend seizoen, 8 tot 10 seizoenen in totaal.

Het bedrijf draait inmiddels op volle toeren. Tijdens het aspergeseizoen zijn het lange en intensieve dagen. Maar wanneer je het uiteindelijke product ziet liggen in de boerderijwinkel, of als een specialiteit op je bord, is het volop genieten van dit prachtige ‘witte goud’.

Wij vinden het fijn dat we er voor u kunnen zijn, want u bent er ook voor ons.